Kan je je nog herinneren dat je van je bijbaantje kon rondkomen? Of dat de studiefinanciering (met een beetje moeite) genoeg was om van te leven? Als dat nu niet meer zou lukken heb je waarschijnlijk last van leefstijlinflatie.
Wat is leefstijlinflatie niet?
Vroeger (ik word oud) kon ik van de studiefinanciering en een bijbaantje rondkomen. Toen ik net begon met werken en die studentenleefstijl volhield kon ik dan ook lekker veel sparen. Door de jaren heen ben ik toch (onbewust) gaan wennen aan het extra inkomen en van sparen komt niets extra terecht met extra inkomen.
Nu is een koophuis wat onderhoud nodig heeft natuurlijk een stuk duurder dan een studentenkamer (ten minste vroeger was een kamertje nog niet zo duur). Net zoals je meer uitgaven hebt als je een gezin hebt dan wanneer je dat niet hebt. En als je alleen woont ben je meer kwijt dan wanneer je samen woont. Niet te vergeten de studenten ov-chipkaart die ik nog vaak mis. Gratis reizen zit er helaas al heel lang niet meer in. Dat zijn dingen die een soort van onvermijdelijk zijn. Je kunt kiezen om geen auto te kopen en om in je kamertje te blijven natuurlijk. Maar een auto om van en naar je werkt te reizen en een huis waar ruimte is om een gezin te stichten zijn voor veel mensen toch wel erg belangrijk.
Wat is leefstijlinflatie dan wel?
Dat zijn niet de financiële kwesties waar ik het vandaag over wil hebben. Vandaag wil ik het hebben over leefstijlinflatie. Leefstijlinflatie is het fenomeen dat je steeds meer gaat uitgeven naar mate je meer verdient. Hierdoor blijft je spaarrekening hetzelfde saldo aangeven ondanks dat je meer gaat verdienen.
Een paar voorbeelden van leefstijlinflatie zijn:
- Een steeds groter en duurder huis
- Een steeds grotere en duurdere auto
- Een steeds duurder model telefoon (met abonnement)
- Een steeds luxer restaurant uitkiezen
- Steeds vaker uit eten gaan
- Een duurdere sport(school) of personal trainer
- Vaker de auto pakken i.p.v. fietsen
- Steeds meer of duurdere kleding
- Steeds luxer of duurder op vakantie
- Steeds duurdere verzorgingsproducten
En ga zo maar door.
Herken je jezelf hierin? Dan heb je misschien, net als ik, last van leefstijlinflatie.
Op zich is leefstijlinflatie niet een heel groot probleem zolang je jezelf niet in de schulden werkt. Je gaat meer verdienen en wilt er ook lekker van genieten. Wanneer het wel een probleem wordt is wanneer je alles uitgeeft wat er in komt en geen buffer opbouwt. Als je dan inkomstenverlies hebt, heb je dan meteen een probleem.
Ook is het een probleem als je doelen stelt om meer te sparen en om financieel onafhankelijker te worden maar dat lukt niet. Zoals ik vaak verkondig en je van binnen wel weet: Geld geeft vrijheid. Om meer geld en dus meer vrijheid te ervaren gaan we vandaag de strijd aan met leefstijlinflatie.
Hoe ga je er voor zorgen dat je weer terug gaat naar een uitgavepatroon van toen je het met minder moest doen?
Ten eerste: Voorkomen is beter dan genezen. Als je eenmaal in een duur huis woont en een dure auto rijd is het heel lastig om weer terug te gaan naar een modelletje goedkoper. Dus voorkom dat in de eerste plaats. Dit zijn namelijk de twee dingen waar je meteen het meeste aan kwijt bent. Een keer een paar sokken van een tientje kopen, dat is niet wat je spaarrekening op nul houd zeg maar.
Andere dingen zijn gemakkelijker terug te draaien. Kijk maar eens naar het rijtje voorbeelden. Koop eens een poosje geen kleding of shop het tweedehands. Of ga een middag lekker wandelen in plaats van naar de sauna. Als je telefoonabonnement afloopt maak ‘m dan simlock vrij en neem een sim-only abonnement.
Stel daarnaast regels voor jezelf op.
Vakantiegeld? Dat gaat op de spaarrekening. Dertiende maand? Daar betaal je in 1x je hele zorgpremie voor het hele jaar mee. Opslag, bonus of loonsverhoging? Automatisch naar de spaarrekening.
Gun het jezelf wel om je successen te vieren. Kies een of twee dingen waarbij je met jezelf afspreekt dat je daar gewoon lekker van mag genieten als je het kan betalen. Ik kan bijvoorbeeld redelijk sober leven qua dure kleding en ga dus echt nooit naar de wellness maar die vakantie gaat er komen. Dat is echt iets wat ik niet oversla.

Misschien heb jij wel een passie voor naar concerten gaan of ga je regelmatig naar de wellness. Geniet er dan ook lekker van. Het leven gaat niet alleen om sparen. Kies er wel bewust voor om alleen uit te geven als het je ook echt gelukkiger maakt. Maak er eventueel een sinkingfund voor aan.
Sommige dingen maken je heel blij, dat is voor iedereen iets anders. Dan droomde je toen je minder verdiende over iets en wist je: als ik meer ga verdienen dan wil ik dat graag doen of hebben. Andere dingen sluipen er in. Zoek de dingen op die er in sluipen maar je niet per se gelukkig maken. Daar is echt wel winst te behalen.
Komt zij weer aan met haar auto’s
Een treffend voorbeeld vind ik de volgende. Als je jezelf altijd op de fiets en met het openbaar vervoer beweegt en je koopt een autootje, dan is dat een mega grote verandering. Je komt droog en warm aan op je bestemming in plaats van bezweet en natgeregend. Of je komt op tijd aan in plaats van in de trein die altijd vertraging heeft.
Voor je eerste auto betaalde je misschien 1000 of 1500 euro. Als je dan je autootje inruilt voor een modelletje nieuwer is die verandering veel minder groot. Je komt nog steeds droog en op tijd, en nu lekker gekoeld door de airco in de zomer. Voor het tweede model betaal je misschien wel 5000 en die daarna 10.000. De bedragen lopen flink op terwijl de verschillen steeds minder groot zijn. Dan rijd je na 3 keer upgraden wel met achteruitrijd camera’s en verwarmde stoelen. Is natuurlijk ook wat waard 😉
De conclusie is eigenlijk: Bespaar zonder dat het pijn doet en zonder in te leveren op wat jij belangrijk vind. Wat je vervolgens overhoud gaat regelrecht naar je vrijheid.
Tot de volgende keer!
Elske