Geld,  Minimalisme,  Money mindset

Leven zonder geld

Is het mogelijk? Kun je tegenwoordig in onze maatschappij leven zonder geld? Ik zocht het uit! Eerlijk is eerlijk, ik probeerde het niet uit. Het gaat mij een stap te ver maar we kunnen van de principes leren. Via verschillende websites kom ik schrijvers tegen die leven of hebben geleefd zonder geld. Dat is echter zeker niet gemakkelijk. Geld geven we uit in een aantal categorieën. Hieronder staat wat de mogelijke oplossingen zijn in elke categorie.

Wonen

Je zou natuurlijk met een tent en een slaapzak een eind kunnen komen… dat moet je maar net willen. Geldloos leven is een stuk lastiger als je een dak boven je hoofd wilt. Op een blog vond ik een voorbeeld van iemand die geldloos leefde en wel een huis had. Hij betaalde de huur van nomadische reizigers die bij hem kwamen logeren op doorreis en doneerden aan de huur. Deze mensen brachten vaak ook eten mee wat ze deelden.

Als je geldloos wilt leven maar wel een (flink) startkapitaal hebt kun je er voor kiezen om een huis zonder hypotheek te kopen (of bijvoorbeeld een tiny house of caravan) en daar in te gaan wonen.

Diensten

Als je in een huis woont en niet in een tentje of je slaapzak, dan zijn een aantal dingen belangrijk om te gebruiken. Elektra en gas, en voor mij ook internet. Carolien Hoogland laat in haar TedTalk weten dat ze een jaar zonder geld heeft geleefd. Ze schreef een brief aan de energiemaatschappij met het verzoek om een jaar lang ‘gratis’ stroom te ontvangen. Als tegenprestatie deed ze onderzoek naar betere marketing rond groene stroom en deelde dat met de energieverstrekker. Daar stemde de energiemaatschappij mee in, en zo had ze het voor elkaar om een jaar lang geen geld uit te geven aan stroom. Met wat creativiteit is zelfs dat dus mogelijk! Durf te vragen.

Eten

Een eerste levensbehoefte is eten. Je kunt natuurlijk zelf je eten verbouwen. Na een opstartperiode van zaden kopen (of groente verbouwen door te stekken en zaden van groente uit de supermarkt te gebruiken) en aarde en eventueel potten, kun je daarna wel zelf je eigen eten verbouwen je zaden voor het volgende jaar oogsten. Hier heb je dan wel de ruimte voor nodig. Je kunt ook langs lopen bij restaurants en vragen om resten eten die anders worden weggegooid. Ook zou je kunnen gaan dumpsterdiven (eten uit afvalbakken halen bij de supermarkt) of tegen sluitingstijd op de markt vragen of er nog iets onverkoopbaars is wat anders wordt weggegooid. Als je gratis wilt eten kan je minder kieskeurig zijn. Je eet wat je aantreft of wat je krijgt. Je kunt ook een potluck organiseren. Dan nodig je mensen uit om bij je te komen eten en iedereen neemt iets mee.

Belasting

In Nederland kom je maar heel moeilijk onder de belasting uit. Dat is niet zo gek. Van de belasting worden veel essentiële dingen betaald. Daar maken we allemaal dagelijks gebruik van.

Wil je toch geen belasting betalen? Je kunt jezelf soeverein laten maken, dan ben je zogenaamd statenloos en hoef je geen belasting meer te betalen. Je kunt ook geen paspoort en rijbewijs meer krijgen, niet werken en je hebt geen recht op toeslagen en uitkeringen. Ook zaken als zorg ontvangen als je geen zorgverzekering hebt en officieel geen inwoner bent van Nederland zijn lastige vraagstukken. Geen belasting betalen is in de praktijk dus erg lastig. Ik zou het zeker niet aanraden.

Kleding

Kleding is denk ik wel het minst spannende aan dit lijstje. Kleding wordt aan alle kanten gedoneerd. Als mensen weten van je project om geldloos te leven, dan kun je ze vragen eerst aan jou te denken voordat ze kleding doneren. Als je handig bent met de naaimachine kun je zelf kleding op maat maken als je iets krijgt wat niet goed past. Het enige wat mensen vaak dragen totdat het kapot is, zijn sokken en ondergoed. Ook hier moet wel een mouw aan te passen zijn, denk aan een voorraadje vragen voor je verjaardag.

Transport

De fiets is gratis en wandelen ook. Moet je toch verder weg zijn? Liften is in Nederland niet gebruikelijk maar je kunt een heel eind komen. Carpoolen kan ook een optie zijn. Moet je op tijd ergens zijn? Dat is misschien wel lastiger. Als je geldloos leeft en geen baan hebt waar je op tijd moet komen, is de noodzaak voor gemotoriseerd vervoer wel een stuk kleiner.

Overige

Wat dacht je van alle andere spullen? Mensen geven goed functionerende dingen aan de lopende band weg. Laat je netwerk weten waar je naar op zoek bent en de kans is groot dat je krijgt wat je nodig hebt. Ik neem zelf regelmatig spullen aan van mensen die er vanaf moeten. Zo heb ik al een wasdroger, boekenkast en bank gekregen. Gratis en voor niks! Als je op marktplaats intypt ‘gratis af te halen’ staat het vol met allerlei andere dingen waarvan mensen graag af willen.

En als je iets nodig hebt waar normaal geld tegenover staat, kun je misschien wel aan ruilhandel doen of werken en betaald krijgen in natura, dus door dat te verdienen wat je nodig hebt.

Wat voor lessen kunnen we uit leven zonder geld halen en toch nog normaal blijven.

Je leeft meer met de gemeenschap die er is of die je zelf om je heen creëert als je besluit geldloos te leven. Je bent afhankelijk van mensen maar aan de andere kant vrijer dan ooit. Tenminste, zo zeggen de mensen die het zelf doen of een poos hebben gedaan. Als je dit een poos doet denk ik wel dat het je visie op geld veranderd. Je wordt creatiever en neemt genoegen met minder.

Wat we hier uit kunnen halen is wat mij betreft ook dat niet altijd alles geld hoeft te kosten. Ik denk niet dat ik zonder geld zou kunnen leven. Die ambitie heb ik ook niet. Wel weet ik dat ik met minder toe zou kunnen. Laten we eerlijk zijn, veel dingen waar we geld aan uitgeven zijn niet noodzakelijk. Het enige wat echt noodzakelijk is zijn wonen, eten en bepaalde diensten zoals elektra, water, gas, internet en sommige verzekeringen en zelfs over al deze punten valt te twisten en af te dingen en te besparen.

In de westerse wereld leven we in zo’n overvloed van luxe dat we niet meer anders gewend zijn. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan. We hebben vrijwel allemaal alles wat we nodig hebben om te overleven, en de meeste van ons hebben genoeg om comfortabel te leven of zelfs te bloeien, groeien en een betekenisvol leven te leiden. Wat een voorrecht!

Door zuiniger te leven en de filosofie van het geldloos leven op verschillende vlakken in je leven toe te passen, ben je goed voor je portemonnee. Dat is goed voor je toekomstige zelf. Als je in de toekomst geld achter de hand hebt door het nu te besparen, ben je dan een stukje vrijer. Ook als je nu gewend bent aan minder uitgeven dan je aan inkomsten hebt, leer je met minder tevreden te zijn en heb je niet meteen stress als het financieel tegen zit.

Door te leven met de dingen die je al hebt, door meer met elkaar te ruilen in plaats van alles nieuw te kopen en door creatiever om te gaan met je middelen help je onze planeet ook nog eens. En wat ook echt als voordeel naar voren komt is het gevoel van gemeenschap. Je kunt op elkaar bouwen en je kunt vertrouwen dat het goed komt. Mensen zijn vrijgeviger dan je denkt!

Ik ga proberen deze maand geen geld uit te geven aan dingen die niet nodig zijn. Ik heb geen kleding nodig (note to self). Ook ben ik flink aan het werk om een groot deel van mijn eigen eten te verbouwen, ook al is mijn tuin maar klein. Deze maand houd ik alle vaste lasten tegen het licht en waar mogelijk stap ik over. Alleen het transport van en naar het werk, daar kan ik niet zoveel aan veranderen. Ik kan niet carpoolen, het OV nemen of thuis werken. Wel rijd ik keurig 100km/uur op de snelweg. Dat scheelt al snel 2 km per liter benzine in vergelijking tot 130km/uur.  Aan het einde van de maand laat ik in mijn lief dagboek van april weten hoe het me is vergaan. Wie weet wil ik dit wel langer volhouden!

Laat me weten of jij zonder geld zou kunnen leven in een reactie!

Tot de volgende keer!

Elske

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *