Money mindset

Lief dagboek – Deze boeken las ik

April 2021

In april heb ik gewandeld naar varkens, droevig naar het slechte weer staan kijken van achter het raam en de momenten van zon optimaal benut. Daarnaast heb ik boeken gelezen en geluisterd. En een potje monopoly gespeeld!

Boeken

The intelligent investor

Van Benjamin Graham. Dit boek komt origineel uit 1949. Het is een super oud boek dus! Ik luisterde de herziende druk van 1973.

De lessen die ik leerde: Je moet geduld hebben, een eigen mening hebben en je eigen onderzoek doen en nieuwe dingen leren. Je moet ook je emoties onder controle houden. Niet aan korte termijn beleggen doen maar echt voor de lange termijn erin gaan.  

Kies een risicoprofiel wat bij je past. Bij actief beleggen moet je er veel tijd in steken om het te onderzoeken. Als je passief belegd hoeft dat niet. Passief beleggen heeft een lager risico, daarmee is de kans op hoge winst kleiner maar op groot verlies ook. Ongeveer 50% in obligaties of indexfondsen en de andere 50% in individuele aandelen is een prima portfolio. Bij laag risico is het verstandig om over een langere tijd gespreid in te leggen. Dan is de kans dat je op een hoog moment instapt kleiner en je koopt dus tegen de gemiddelde prijs over een langere tijd. In het Engels noemen ze het dan ook dollar cost averaging.

Varken tijdens een wandeling

De meeste mensen deugen.

Hier maakt Rutger Bregman korte metten met heel veel dingen waarvan we altijd dachten dat ze waar waren. Over het algemeen wordt gedacht dat de beschaving flinterdun is. Mensen hebben een laagje beschaving maar zodra je de openbare orde verstoord worden we allemaal een stel agressieve wilden. Bregman laat zien dat de wetenschap de andere kant op wijst. Het zit in onze natuur om elkaar te helpen en om het goede te willen doen. Hij haalt daarbij veel voorbeelden aan. Soldaten aan de frontlinie schieten of helemaal niet, of met opzet mis terwijl ze onder vuur liggen. Ze worden zelfs vrienden met de vijand. Bij natuurrampen helpen mensen elkaar. Veel mensen die alles kwijt zijn geraakt bij een natuurramp vinden het gevoel van gemeenschap en elkaar helpen een fantastisch gevoel waardoor ze de ramp als veel minder erg hebben ervaren. Iedereen helpt elkaar!

Zo ook belicht Bregman het Stanford-experiment waarbij studenten in twee groepen worden verdeeld, bewakers en gevangenen. De bewakers worden wreed en de gevangenen vernederd in dit bekende experiment. Dit blijkt een nogal verstoord experiment te zijn waarbij de onderzoeker de bewakers continue moet opjutten om gemeen te doen. Eigenlijk willen ze het liefste gezellig zitten kaarten met de ‘gevangenen’. In Noorse gevangenissen is dit wat er gebeurd. De bewakers worden vrienden met de gevangenen en er ontstaat een gemeenschap. De kans op terugkeer in de gevangenis is een stuk kleiner door een goede begeleiding terug de maatschappij in. Gevangenen worden bij vrijlating altijd iemands buurman. Dan kan je maar beter zorgen dat ze goed zijn begeleid bij hun terugkeer.

Ook kennen we allemaal het Paaseiland verhaal. Er woont een bevolking op Paaseiland. Er staan dan veel bomen. De eilandbewoners kappen alle bomen om grote beelden van hoofden te vervoeren en doordat er daarna geen bomen meer zijn sterven ze allemaal. In feite blijkt het een rattenplaag te zijn geweest die de bomen heeft doen verdwijnen. Wat ook bleek is dat de paaseilanders prima af waren zonder bomen. Er was meer plaats voor landbouw en de paaseilanders waren goed doorvoed en hadden veel vrije tijd om gezellig te lanterfanten. Wat ze uiteindelijk fataal is geworden is de grote hoeveelheid eilanders die verkocht is als slaaf en de teruggekeerde eilanders hebben ziektes meegenomen waardoor ook de rest van de bevolking is bezweken. Kortom: de paaseilanders waren geen zelfzuchtige bomenkappers die destructief waren. Het waren de westerse slavenhandelaren die roet in het eten gooiden. Zo komt Bregman met veel, heel veel, anekdotes die bewijzen dat de meeste mensen deugen en dat het tijd is voor een positiever mensbeeld.

Grotendeels geeft het boek een goed gevoel. Wel had ik het idee dat hij soms de wetenschap die hem goed uitkwam naar zich toetrok terwijl hij dingen die hem niet goed uitkomen juist wegwuifde. Al met al wel een leuk boek om te luisteren. Onwillekeurig krijg ik er een rooskleuriger beeld van de mensheid van. Ik denk dat ik het wel met Bregman eens moet zijn dat de meeste mensen het in ieder geval allemaal niet zo slecht bedoelen.

Blondjes beleggen beter.

Dit boek is geschreven door Janneke Willemse. Ze laat verschillende opties zien zoals actief beleggen en passief. En wat je strategie is het beste kunt doen als je je geld weer nodig hebt, dat laten veel anderen niet zien. Ook legt ze in gemakkelijke taal uit hoe short gaan werkt. Nu snap ik het veel beter! Dit is echt een aanrader. Ze heeft ook een website. https://www.blondjesbeleggenbeter.nl/

Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers.

Rutger Bregman en Jesse Frederik schrijven over de inkomensongelijkheid tussen verschillende beroepen en hoe dit overduidelijk niet in verhouding staat met de beroepen die van maatschappelijk belang zijn.

Toen vuilnismannen in New York gingen staken voor een beter salaris was de stad een smerige afgang binnen 6 dagen. Toen bankiers in Ierland staakten voor een beter loon, (ze bevroren alle rekeningen en je kon geen geld meer opnemen) ging de economie gewoon verder met alternatief, zelfgedrukt geld. De kroegbaas werd de nieuwe bankier en het duurde maar liefst 6 maanden voordat de banken weer open gingen. Er was in de tussentijd niets wezenlijks ergs gebeurd. Dit laat zien dat sommige banen zoals vuilnisman van groot maatschappelijk belang zijn en andere, zoals bankier minder. Het inkomen is wat dat betreft niet juist verdeeld.

Filosofie voor een weergaloos leven.

Lammert Kamphuis gaat een aantal thema’s bij langs om over na te denken. Zo belicht hij onder andere de dood van verschillende kanten en geeft hij onze cijfertjesmaatschappij voordelen en nadelen. Het leven kent geen generale repetitie. Je hebt slechts een kans om het goed te doen.

Uitgaven

In leven zonder geld liet ik weten in april geen onnodige uitgaven te willen doen. Alleen de vaste lasten en noodzakelijke dingen. Dat heb ik zeer goed gedaan, al zeg ik het zelf. Naast de vaste lasten en de boodschappen heb ik nauwelijks iets uitgegeven. Twee keer een cadeautje en nog wat losse dingetjes zoals een dagcrème en een knoflookpers die vervangen moest worden. En een ijsje op koningsdag. Niks te klagen!

In de tuin

April doet wat hij wil. Deze uitspraak kennen we allemaal en deze maand weten we ook allemaal dat het klopt. Het was warm (heel af en toe), het was koud (vaak en zeker ’s nachts). Het was lang droog en daarna juist weer kletsnat. Tsjah. Zo halverwege april heb ik veel zaden de grond in gedaan en de eerste zaailingen laten zich twee weken later voorzichtig zien. De eerste plantjes van maart beginnen wel al groot te worden. Mijn prachtige Japanse sierkers is op zijn mooist tegen het einde van april. Daar kan ik ontzettend van genieten! Dit jaar ga ik tussen de groente en het fruit meer bloemen laten groeien. Eerdere jaren had ik Oost-Indische kers en Afrikaantjes tussen de groente. Dit jaar komt daar een heel arsenaal bij zoals klimmende winde, amarant, valeriaan en lavatera. Ik ben benieuwd!

Wat heb jij allemaal gedaan in april?

Tot de volgende keer!

Elske

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *