dromen
Money mindset

Maak je dromen waar! Tijdens een crisis? Hoe dan?

Het leven en de basisbehoeftes worden steeds duurder. Het is crisis. We zitten in een recessie. Ondanks dat ik nooit het nieuws lees, kijk of luister, slaan dit soort kreten me elke dag om de oren. En ik zie het gebeuren. De boodschappen duurder, benzine duurder, energieprijzen omhoog. Mijn salaris groeit bij lange na niet op hetzelfde tempo mee. De jouwe wel?

En toch…

Veel van de dingen waarvan we denken ze nodig te hebben vallen eigenlijk in de categorie ‘leuk om te hebben’. Er valt nog veel te winnen.

In mijn  beleving kan je veel van je uitgaven ordenen in drie categorieën.

  • Absoluut noodzakelijk
  • Leuk om te hebben
  • Dromen komen uit.

Absoluut noodzakelijk

Absoluut noodzakelijk zijn het welbekende dak boven je hoofd, eten, drinken en kleding. Er zijn een aantal dingen die in onze maatschappij onmisbaar zijn om mee te draaien met de rest. Je overleeft zonder, maar leven is een ander verhaal. Vervoer (hallo fiets!), elektriciteit, mobiele telefoon, internet, aandacht/liefde.

Het is onvermijdelijk om hier geld aan uit te geven. Valt er wat te besparen? Ongetwijfeld! Maar nu we het woord ‘crisis’ meerdere keren per dag horen is het in de supermarkten niet ineens leeg. Als onze telefoon stuk gaat doen we niet even een paar maanden zonder. We rijden er zelfs nauwelijks minder om…

De absoluut noodzakelijke dingen kopen we ongeacht de prijs. Al worden de boodschappen 10x zo duur. We blijven naar de supermarkt gaan. Misschien gaan we minder eten, of goedkopere dingen. Maar we blijven eten. En we blijven een nieuwe telefoon kopen. Als die kapot is ga je niet even een paar maanden zonder totdat je weer wat geld op de spaarrekening hebt.

Dit zag ik ook terug in Cuba bijvoorbeeld. Mensen hadden nauwelijks de mogelijkheid tot genoeg eten, maar iedereen had een mobiele telefoon. De meesten een oud versleten ding, maar toch. En iedereen zocht de verbinding op straat en wist zich te verplaatsen met fietstaxi’s, gezamenlijke taxi’s, openbaar vervoer en paard en wagen. Ja echt, paard en wagen! Al heb je bijna niks, de dingen in de categorie absoluut noodzakelijk zijn belangrijk voor ons.  

Paard en wagen als vervoersmiddel. Het bestaat nog…

Dan heb je de categorie ‘leuk om te hebben’.

Hier besteden we in Nederland echt superveel geld aan. Een borreltje op het terras, nieuw kussentje voor op de bank, trendy nieuwe broek, nieuwe haarkleur bij de kapper. Ook veel dingen waarvan we vinden dat ze onder absoluut noodzakelijk vallen horen eigenlijk hier. Een overvloed aan eten, meerdere of hele dure vervoermiddelen, een (te) groot huis, meer dan genoeg kleding, dure smartphones. Ga zo maar door.

En als je denkt dat je hier niet veel aan uitgeeft, vul dan eens dit excelbestand in over de laatste 3 maanden. Beoordeel welke uitgaven je eigenlijk niet echt nodig had. Tel het bedrag eens op. Je gaat ervan schrikken. Doe ik ook, ondanks dat ik dit elke maand invul.

Dromen komen uit!

Na alle uitgaven in deze categorieën van absoluut noodzakelijk en leuk om te hebben, blijft er bij de meeste mensen weinig meer over voor de dromen. Dromen die uitkomen zijn voor iedereen anders. Veel mensen weten niet wat hun dromen zijn. Als je niet weet waar je over droomt, dan gaat al je geld heel gemakkelijk op aan ‘leuk om te hebben’ dingen. Dan beweeg je mee met de massa, laat je je beïnvloeden door reclame en wat andere mensen doen. Andere mensen laten elke zes weken hun nagels en wimpers doen dus dat doe ik ook. De buren gaan naar Bali op vakantie dus dat doe ik ook. Mijn beste vrienden werken voltijds dus dat doe ik ook (Al deze dingen zijn prima, als het maar JOUW dromen zijn. Volg hierin niet de massa).

Zou het niet geweldig zijn als we onze eigen dromen formuleren. Ons eigen droomleven uitstippelen en daar dan VOL voor gaan? Want als je nou eens 90% van die ‘leuk om te hebben’ schrapt, dan houd je echt wel wat over voor je dromen.

Nu hoor ik je denken. Ja maar Elske, luister eens. Het leven wordt steeds duurder. De energieprijzen rijzen de pan uit. De huurprijzen gaan omhoog. Een huis kopen is vrijwel onmogelijk. Allemaal redenen om niet te dromen of je dromen uit te stellen tot na je pensioen.

Dan zeg ik NEE!

Je moet goed zoeken maar er zijn mensen zoals jij en ik die niet hyperintelligent zijn, of hele rijke ouders hebben maar die WEL hun eerste (of tweede) huis kopen. Er zijn mensen die op eigen krachten financieel vrij zijn. Er zijn mensen die een eigen bedrijf hebben gebouwd waardoor ze vanuit hun vakantie oord kunnen werken, een paar uurtjes per week. Om maar eens wat te noemen.

Als je iets onvoorwaardelijk voor elkaar wilt krijgen, als er echt niet over te onderhandelen valt, dan krijg je het voor elkaar. Want je kan zoveel meer dan je denkt. Je bent zoveel slimmer dan je denkt. Zoveel flexibeler en dapperder dan je denkt.

In ons schoolsysteem worden we altijd gewezen op fouten die we maken. We moeten toetsen alleen doen, mogen niet afkijken en er is maar EEN antwoord goed. In het echte leven is dat niet zo. Je kan afkijken bij de beste voorbeelden, je kan samenwerken, er zijn meerdere mogelijkheden die allemaal goed zijn.

Zou het niet geweldig zijn als je jouw persoonlijke droomleven formuleert en er vol voor gaat? Ik gun het je zo!

Waar wacht je nog op?

Tot de volgende keer!

Elske

Volg je me al op instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *