Geld,  Minimalisme,  Money mindset

Maar mijn werk is geweldig!

Dit is voor iedereen die van zijn werk houdt en zich geen leven zonder werken kan voorstellen.

De FIRE-beweging (financial independence, retire early) heeft alles te maken met vervroegd pensioen en leven van je passieve inkomen. Mensen van de FIRE-beweging proberen zover financieel vooruit te komen dat ze nooit meer voor geld hoeven te werken. Je kunt dit doen door een grote hoeveelheid geld te sparen en van het rendement te leven of door je uitgaven aanzienlijk te verlagen. Het snelst is om beide te doen.

On FIRE!

Wil je echt niet stoppen met werken? Houd je van je werk en voel je echt niet de behoefte om financieel vrij te zijn? Ik vind nog steeds dat je moet overwegen om financieel vrij te worden. Het gevoel naar je werk te gaan omdat je wilt versus omdat het moet, is een wereld van verschil. Bovendien, wie weet hoe geweldig je werk is over 20, 30 of 40 jaar. Hoe voel je je fysiek, mentaal en emotioneel over zoveel jaar? Hoe zal het bedrijf waarvoor je werkt er in dat aantal jaren uitzien, of zal het zelfs nog wel bestaan? Wordt je taak overgenomen door robots en machines? Zal een normale werkweek 4 dagen per week of 7 dagen zijn? Sparen voor zulke omstandigheden, zelfs als je van je werk houdt, is nooit een slecht idee.

Ik wil dat je vandaag nadenkt over het gevoel te willen werken in plaats van te moeten werken. Voel het echt, van binnenuit. Hoe voel je je? Is je baan nog steeds zo geweldig? Wil je er heen gaan en je kostbare tijd op het werk besteden, terwijl je in plaats daarvan alles zou kunnen doen wat je wilt? Is het het waard om wakker te worden door je wekker voordat je echt klaar bent met slapen? Hoe zit het met de reistijd in de file?

Als je nog steeds van je werk houdt: gefeliciteerd! Ik benijd je. Ik heb nog nooit zoveel van een baan gehouden dat het voelde als het leukste dat ik me kon voorstellen om 40 uur per week te doen. Begrijp me niet verkeerd. Ik denk niet dat er iets mis is met werken en een baan hebben. Alleen de vrijheid om aan het werk te gaan in plaats van te moeten werken, maakt het verschil. En daarnaast. De vrijheid die je krijgt door bijvoorbeeld 3 dagen in de week te werken in plaats van 5 maakt al veel verschil. En je kunt je dromen najagen in de tijd die vrij is. Of niet, en leef een ontspannen en tevreden leven in een langzamer tempo dan de drukke, gehaaste mensen om je heen.

Ik denk niet dat iemand op zijn sterfbed ooit heeft gezegd: ‘Nou, ik wou dat ik meer tijd had besteed aan werken en minder tijd met mijn kinderen, dat zou geweldig zijn geweest’. Of: ‘Ik dacht erover om die 73e spijkerbroek te kopen die er precies zo uitzag als de 72 prima paar die al in mijn gevulde kast lagen, en ik heb hem niet gekocht. Dat is de grootste spijt die ik heb ’.

Het hebben van geld/investeringen/passief inkomen geeft je de vrijheid om flexibel te zijn. Als je schulden hebt, ben je in feite een slaaf van de geldschieter, en je zult het gevoel hebben dat je nooit echt ‘klaar’ bent met werken of dat je je flexibel voelt om wat minder te werken wanneer andere dingen belangrijker worden.

Hoe meer geld er in je zak blijft (werkt voor jou in passief inkomen!) des te meer vrijheid je ervaart. En het gevoel van werken omdat je kunt en wilt geeft zoveel rust.

Ben jij van plan om eerder met pensioen te gaan? En heb je ooit eerder van de FIRE-beweging gehoord?

Laat het me weten in een berichtje!

Tot de volgende keer,

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *