Money mindset

Meer boeken lezen. Mijn tips!

Meer boeken lezen. Ik ken niemand die zegt: ‘had ik maar minder gelezen’. Of zelfs: ‘ik lees genoeg boeken’. Vrijwel iedereen wil meer lezen. Er aan toe komen en er tijd voor vinden is een ander verhaal. Ikzelf wil ook altijd meer boeken lezen, ook al lees ik al best veel!

Wil je net als ik meer boeken lezen? Lees dan mee en gebruik de tips om meer te lezen.

Neem een abonnement op de bibliotheek.

Op deze manier kan je alle boeken in huis halen die je maar interessant vindt. Omdat je ze ook weer terug moet brengen ben je geneigd net wat langer en vaker te lezen (ten minste ik wel). De boeken moeten immers op tijd terug zijn. Zo lees je ook boeken die je anders misschien niet zou kopen. Je abonnement is toch geldig en de hoeveelheid boeken die je mag lenen is best hoog. Soms zit er een pareltje tussen die echt wel mooi of goed is maar waarvan de marketing gewoon niet zo goed was dat deze goed is gepromoot of vooraan in de beststeller lijst staat.

Maak er een vaste gewoonte van om te lezen.

Ik lees ’s avonds voor het slapengaan bijna altijd nog een paar bladzijden. Mocht ik nog druk zijn in mijn hoofd dan zorgt lezen er voor dat ik daar niet aan denk. Ik merk dat ik er goed van slaap. Win-win! Op mijn vrije dagen lees ik ook vaak een half uurtje voordat ik opsta. Als het mooi weer is lees ik ook nog in de tuin. Al met al heb ik zo tussen de bedrijven door best wat leesmomenten te pakken.

Zorg dat je leuke, interessante boeken leest.

Als een film of een serie niet leuk is, dan kijk je ook niet verder. Je geeft het misschien nog een aflevering of tot de volgende reclame. Als het dan nog niet pakt dan ga je naar wat anders toe. Dit is bij boeken gek genoeg vaak anders. Dan verplicht je jezelf om het boek uit te lezen ook al is er geen doorkomen aan. Kom je er niet door? Leg het weg. Een boek is gemaakt om jou te dienen, niet andersom! Als het boek jou niet dient dan lees je het niet uit.

Lees meer dan 1 boek per keer.

Leg een boek op de bank, een op het nachtkastje, een in je tas voor onderweg. Heb een luisterboek paraat op je telefoon en een op je laptop. Zorg dat het gemakkelijk is om te lezen. Wissel verschillende genres af. Als je twee fictie boeken leest dan raak je gemakkelijk in de war. Lees je een boek over beleggen, een filosofieboek en een roman, dan kan je verder gaan in het boek waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Als je dan een boek niet geweldig vind maar wel wilt uitlezen hoef je deze niet eerst uit te lezen voordat je aan een nieuwe begint. Je kunt ondertussen gewoon een ander boek lezen.

Leer sneller lezen.

Wijs de regel aan met je vinger. Je ogen volgen je vinger beter waardoor je leestempo omhoog gaat. Zorg dat de innerlijke stem die aan je voorleest niet meer nodig is. Je kunt veel sneller lezen als je je innerlijke voorleesstem niet gebruikt. Dit heeft wel oefening nodig. Meer tips vind je hier.

Houd een leeslijst bij.

Bij elk boek wat ik lees komen er gebruikelijk 2 tot 4 boeken bij die ik ook wil lezen. Ik houd een lijstje bij met boeken die ik nog wil lezen. Deze lijst wordt juist steeds langer in plaats van korter. Dat geeft niks. Ik kan naar de online catalogus van de bibliotheek gaan en boeken opzoeken die ik graag wil lezen. Degene die ik tegenkom reserveer ik. Wat ik niet kan vinden zoek ik op als audioboek op Youtube.

Luister naar audioboeken.

Zo kun je lekker een roman luisteren maar ook informatieve boeken. Wat je terug ziet komen in mijn lief dagboek series aan luisterboeken is voor meer dan de helft beluisterd op weg naar mijn werk. Zelf luister ik onderweg naar mijn werk elke ochtend een audioboek. Nu heb ik een vrij lange reistijd van ca. 50 minuten enkele reis dus dat gaat best vlot. De audioboeken die ik onderweg luister zijn trouwens allemaal via datzelfde bibliotheekabonnement te beluisteren.

De catalogus van de bibliotheek is zeer uitgebreid maar ik luister ook graag Engelse bestsellers. Deze staan er vaak niet in. Tijdens het schoonmaken zoek ik er dan eentje op die gewoon op YouTube beschikbaar is. Dat kost veel data om in de auto te doen maar thuis is het via de wifi natuurlijk prima. Het zal je verbazen hoeveel audioboeken er gratis te beluisteren zijn via YouTube. Je zou natuurlijk nog een speciale audiobook app kunnen downloaden. Hier zitten vaak weer maandelijkse kosten aan vast.

Tot slot.

Als het goed is valt het je op dat ik, ondanks dat ik veel lees, zeer weinig uitgeef aan boeken. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste bespaar ik veel geld zonder dat ik daardoor minder boeken lees. Doordat ik veel boeken leen van de bieb, heb ik een vrij lege boekenplank. Deze blijft mooi opgeruimd en overzichtelijk. Ik voel me niet schuldig als ik een boek niet heb gelezen. Ik heb er toch niet voor betaald. Ook is dit beter voor het milieu. Minder boeken die nodig zijn omdat hetzelfde boek voor veel verschillende mensen wordt gelezen. Het sponsort ook nog eens de lokale bieb.

Een nadeel is dat sommige boeken niet in de bieb of online te vinden zijn. Als dat wel een goed boek is mis ik deze en dat ik best zonde. Een oplossing kan zijn om voor zulke boeken een uitzondering te maken en ze toch te kopen of om boeken of boekenbonnen voor mijn verjaardag te vragen. Boeken tweedehands kopen kan natuurlijk ook. En daarna weer doorverkopen 😉

Lees je ook graag? En heb je nog boeken waarvan je vind dat ik ze absoluut moet hebben gelezen? Laat het me weten! Bijvoorbeeld via Instagram.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *