Minimalisme,  Money mindset

Wat is minimalisme en wat zijn de voordelen?

Minimalisme is alleen de dingen in je leven houden die waarde toevoegen voor jou. De term wordt meestal gebruikt voor spullen. Doe kleding weg die je niet draagt, hang alleen kunst aan de muur waar je graag naar kijkt. Zet geen meubels neer enkel om de ruimte te vullen en houd je kastjes in de keuken zo leeg mogelijk zodat alles overzichtelijk is. Ook slaat minimalisme op dingen die niet materialistisch zijn zoals vriendschappen, hoe je je tijd indeelt en aan welke projecten je werkt. Als je minimalist bent denk je hier heel bewust over na en kies je alleen die dingen waar je echt waarde aan hecht en die je belangrijk vindt.

Alles wit met pastel

Zoek je op pinterest op minimalisme en je krijgt allemaal wit met beige en zachte kleuren zeer lege en opgeruimde huizen te zien. Meestal met een plant in de hoek. Minimalisme hoeft natuurlijk niet dat te zijn. De spullen, mensen en projecten die in je leven zijn mogen het leven een stuk meer kleur geven dan wit met een pasteltintje. Waar ik je vandaag over wil laten nadenken zijn een aantal voordelen die minimalisme met zich mee brengen.

minimalisme witte muur
Wat kleur tegen die witte muur 😉

Voordelen

  • Door minder spullen te hebben is schoonmaken en netjes houden veel gemakkelijker. Als je kasten vol staan met decoratie en prullaria, is het afstoffen van het kastje een tijdrovende klus. Als er niks of een dingetje op staat gaat het poetsen veel sneller. Dit geldt ook voor de kledingkast en de keukenkastjes, waar je dingen gemakkelijker kunt vinden en netjes en overzichtelijk kan houden.
  • Als je minder spullen hebt pas je er beter op. Als je ergens nog wel een paar extra van hebt kan het zijn dat je roekeloos met je spullen omgaat. Heb je maar eentje? Dan is de kans groot dat je zuiniger met je spullen omgaat.
  • Omdat je overzicht hebt ben je minder in de verleiding om meer te kopen. Je ziet in een oogopslag dat je ergens genoeg van hebt.
  • Je bent minder tijd kwijt aan het zoeken van je spullen. Als het een rommeltje is ben je vaak op zoek waar je spullen hebt gelaten. Als je veel minder spullen hebt valt het op als iets niet op zijn plek ligt en vind je het sneller terug.
  • Je spullen krijgen hun eigen ‘huis’. Elk ding in je huis zou een vaste plek moeten hebben waar dat ding woont. Dan weet je altijd waar het is en dat ook op die plek niets anders kan staan. Opruimen gaat veel sneller als je dingen terug zet op de plek waar ze horen zonder er eerst een plek voor te verzinnen of vrij te moeten maken.
  • Je krijgt meer vrije tijd omdat er minder tijd gaat naar opruimen, schoonmaken, repareren, wassen en vervangen van je spullen.
  • Minder spullen kopen is goed voor het milieu. Om spullen naar je huis te krijgen moet er eerst grondstoffen onttrokken worden uit het milieu, het moet gemaakt worden, verpakt, vervoerd en dan kan je van het ding genieten. Totdat je dat niet meer doet en dan wordt het afval. Dat moet weer afgevoerd worden en worden verwerkt. Minder spullen is dus minder belasting voor het milieu.
  • Door minder spullen te kopen houd je geld over, en dat geld kan je aan het werk zetten voor je door het te investeren. Je geld werkt voor jou in plaats van andersom. Je bent dus vrijer. Wie wil dat nou niet.
  • Doordat je minder spullen hebt en er zuinig mee omgaat kan je betere kwaliteit spullen kopen op het moment dat het aan vervanging toe is.
  • Doordat je minder spullen hebt hoef je geen groter huis of een opslag. Scheelt weer! Een groot huis is niet alleen duurder in huur of aanschaf. Het is ook duurder in onderhoud, behoeft meer verf, meer meubels, meer energie, meer stofzuigen, meer afstoffen etc. Door minder groot te wonen bespaar je op al deze dingen.

Vrijheid

Zie je het verband? Al deze dingen zorgen er voor dat je meer tijd of meer geld overhoud. Met geld koop je tijd en met de tijd koop je als het ware vrijheid. Doordat je minder tijd kwijt bent aan zoeken, opruimen, organiseren, schoonmaken, onderhouden en werken houd je ineens veel meer tijd over voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Welke dingen dat zijn is heel persoonlijk. The Minimalists hebben een wekelijkse podcast waar ze over minimalisme praten. Daar haal ik inspiratie uit. Misschien is het ook wat voor je. Je kunt denken aan tijd doorbrengen met jezelf, met je geliefde, vrienden en familie. Ook heb je meer tijd voor hobby’s, om iets te leren wat je altijd al wilde leren of om genoeg te slapen, gezondere maaltijden te maken en te sporten bijvoorbeeld. En deze laatste drie dingen zorgen dan weer voor dat je je energiek voelt en dat je meer energie overhoud voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld tijd met je geliefde, vrienden of familie of om iets nieuws te leren. Ik zie alleen maar voordelen. De vicieuze cirkel draait de goede kant op!

Ben jij nu ook gemotiveerd om te minimaliseren?

Tot de volgende keer!

Elske

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *