Minimalisme,  Money mindset

Over minimalisme en tevredenheid

Alles wat we willen is meer, meer, meer. Meer gadgets, meer kleding, meer geld, meer huis, meer auto’s. Meer. Meer. Meer. Niet vandaag. Hier is een pleidooi voor minimalisme en kalmte.

Dit is een ander bericht dan normaal. En het is minstens zo belangrijk als je de regie over je financiën in eigen hand wilt nemen. Als je het met me eens bent en droomt van een rustigere wereld van verbinding en tijd voor elkaar, lees dan verder.

Je hebt waarschijnlijk genoeg.

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk genoeg. Je hebt een telefoon, computer of tablet en je bent verbonden met internet. De kans is zeer groot dat als je deze dingen hebt, er is ook een dak boven je hoofd is en genoeg eten op tafel. Laten we even de tijd nemen om dat te waarderen. Als je tevreden bent met wie je bent en waar je bent en je realiseert je dat aan al je behoeften is voldaan, dan begin je minder te verlangen naar materiële dingen.

Er zijn meer dan genoeg spullen, er hoeft niet meer bij. Er is genoeg kleding. Er staat genoeg eten op tafel. Er is voldoende ruimte in huis, je hoeft niet naar een groter huis te verhuizen. Er is gewoon genoeg. Als je dit beseft, wil je net als mij hopelijk minder consumeren. Neem de controle over wat je wilt en je zult merken dat er genoeg is van alles wat je nodig hebt. Als je een leven met minder stress en haast wenst, koop dan minder spullen. Door minder uit te geven, heb je minder inkomsten nodig en kun je minder werken. Op deze manier is er meer ruimte voor wat je het liefste wilt. Tijd om met dierbaren door te brengen en bijvoorbeeld rust en kalmte te ervaren.

De essentie van financieel onafhankelijk zijn is een stressvrij, zorgeloos leven.

Ik droom van een wereld met minder stress en haast en meer rust en verbinding. Wat zou het leuk zijn als we meer tijd hadden om samen door te brengen zonder te multitasken. Om de tijd nemen om te luisteren en samen te zijn.

Dit is de belangrijkste reden waarom ik financieel vrij wil zijn. Als ik me geen zorgen hoef te maken dat aan mijn behoeften wordt voldaan, kan ik mijn beste zelf zijn. Ik kan mijn vrije dag nemen en deze gewoon doorbrengen zoals ik wil. Ik hoef niet 7 dagen per week te werken en me druk te maken. Als ik vrij ben kan ik regelmatig ook echt vrij nemen. Ik neem vaak een hele middag of een middag en avond om tijd door te brengen met vrienden of familie en echt de tijd te nemen om samen te zijn. Ik hoef me geen zorgen te maken over het betalen van de rekeningen. Dit is zo waardevol dat je er geen prijskaartje aan kunt hangen.

Wees tevreden met wat je hebt.

Wat als je tevreden was met wat je hebt? Vind dankbaarheid in het hier en nu. Ik probeer dit zo nu en dan te oefenen. Het geeft veel kalmte en gemoedsrust. Ik ben waar ik zou moeten zijn en dat is prima. Het geeft me de mogelijkheid om hier echt te zijn en even op adem te komen. Het maakt me minder gestrest en rustiger. Ik ben hier zeker niet perfect of zelfs goed in, ik oefen gewoon in tevreden zijn en ben me er soms van bewust.

Terwijl ik om me heen kijk onder het schrijven, is het huis een puinhoop. Overal is kattenhaar, wasgoed dat moet worden opgevouwen, rotzooi moet worden schoongemaakt en eten moet worden bereid. Ook ben ik moe van een lange werkdag en wil ik heel graag een dutje doen. Ik kan dit bestempelen als ‘niet goed’ of ‘Ik heb gefaald’ of ‘dit zou niet moeten gebeuren’. Maar ondanks alle rommel en dingen die ik nog moet doen is het oké. Ik doe mijn best en als ik niet alles vandaag doe, doe ik het morgen. Ik hoef me er geen zorgen over te maken. Dus ik noem het zoals het is: oké. Probeer het, het is ontspannend.

Minimaliseer en wees tevreden met minder.

Probeer ook door te beseffen dat je genoeg hebt, te kijken naar wat je teveel hebt. Ruim je huis en auto op. Gooi de spullen weg die u niet meer gebruikt en niet meer in huis wilt hebben. Als het huis schoon is en alle spullen erin echt een eigen plek hebben, is het gemakkelijker en sneller schoon te maken en te organiseren. Op deze manier is er meer tijd om te besteden aan de dingen die je het meest waardeert.

Minimalisme.

Dit tevreden zijn met de situatie – ook als deze niet prefect is – is voor mij de essentie van minimalisme. Niet zo weinig mogelijk ‘spullen’ hebben of je bezittingen tellen. Wees tevreden met wat je hebt en heb een rustiger leven met meer tijd voor belangrijke dingen. Neem de controle over je leven door weloverwogen te zijn met waar je je tijd, aandacht en geld aan besteedt.

Ik nodig je uit om samen met mij te oefenen om tevreden te zijn met wat je hebt en probeer je perfect in orde te voelen terwijl niet alles perfect is. Probeer minder te consumeren en maak tijd vrij voor de dingen die voor jou het belangrijkst zijn. Breng tijd samen door.

Als je de energie hebt, probeer dan een deel van het huis op te ruimen en geef elk item een ​​thuis, een eigen plek om te verblijven. Alle spullen die niet meer in je huis thuishoren, moeten het huis verlaten. Doe dit zo vaak als nodig is. In het begin zal dit vaak zijn. Tijdens het oefenen zou dit na verloop van tijd gemakkelijker moeten worden. Ik maak al een aantal jaren regelmatig een ronde door om alle spullen die er niet meer thuishoren een andere plek te geven buiten mijn huis. Het gaat steeds sneller en er gaat steeds minder de deur uit. Dit voelt goed en ik gun je dat fijne gevoel ook!

Wil je hier meer over lezen? Een grote inspiratie voor mij is Leo Babauta, schrijver van het blog ZenHabits. Ik raad je echt aan zijn blog te lezen.

Ga je mee op deze reis richting tevredenheid met mij?

Tot de volgende keer!

Elske

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *