zeehondjes
Money mindset

Persoonlijke financiën, een terugblik en vooruitblik

Elke maand schrijf ik een bericht over de maand er voor. Daarin blik ik terug op mijn persoonlijke financiën die ik elke maand bijhoud, ik kijk vooruit naar wat komende maand gaat brengen. Ook deel ik de boeken die ik heb gelezen en wat ik heb gedaan in de afgelopen maand.

Juli stond in het teken van werken. Ook ben ik nog een weekendje in Bremen geweest. Op momenten dat ik vrij was heb ik veel met vrienden afgesproken. Er is weinig gebeurd in huis en in de tuin. Soms is dat zo. Nadeeltje deze maand: aan het einde van de maand ging de wasmachine stuk. En denk maar niet dat er een monteur tijd heeft. Stad en land afgebeld. De was zit op moment van schrijven al een week kletsnat vast in de machine. Zo blij dat er een noodpotje is voor dit soort dingen. Mocht de reparatie duur zijn of ik heb een nieuwe machine nodig, hoef ik alleen wat over te maken uit het noodpotje en voilà, geregeld. Heerlijk slapen, geen gepieker uit welke hoge hoed ik het benodigde geld dit keer eens vandaan zal toveren.

Boeken

Onderweg naar het werk heb ik wel luisterboeken geluisterd. Dit doe ik via de app van de biblioteek.

De kracht van het NU van Eckhart Tolle.

Erg zweverig maar je kunt er wel een les uithalen. Als je het NU accepteert zoals het is, en niet leeft in het verleden of je zorgen maakt over de toekomst, dan ervaar je geen lijden meer. Je kunt in vrede leven met jezelf en alles om je heen zonder dat het perfect is.

Tolle brengt verschillende geloven en stromingen samen tot de essentie van het nu en vrede vinden in jezelf. Dat vind ik wel een mooie boodschap. Als het even niet gaat zoals ik wil besef ik dat het nu prima is en dat ik me druk maak over wat is geweest of wat nog komt. En dat is nergens voor nodig.

Geld. Uit de serie elementaire deeltjes van Arjo Klamer.

Een tamelijk monotoon voorgelezen uiteenzetting over geld. Hoe het is ontstaan, de gouden standaard, de verschillende soorten geld , oorzaken van economische crises enzovoorts.

Gevonden geld van Annemarie van Gaal.

En ik heb ‘gewoon’ ouderwets een papieren boek gelezen. Zo uit de bieb! 143 tips voor een financieel succesvol leven. Sommige tips zijn een inkoppertje, zoals sluit elk jaar een nieuw energiecontract af. Andere was ik het niet helemaal mee eens, zoals zoveel mogelijk klagen om extraatjes te krijgen. Er zaten voor mij ook wat leerzame tips tussen, die niet per se van toepassing zijn voor mij, zoals hoe je je zaken het beste regelt als je gaat trouwen, kinderen krijgt of gaat scheiden. Allemaal dingen waar ik nog nooit mee te maken heb gehad. Er staan allemaal zulke tips over je persoonlijke financiën in, ook over huizen kopen, koopjes jagen etc. Er is geen tip die diep gaat en super verrassend is maar het geeft wel inspiratie om je eigen keuzes weer eens tegen het licht te houden.

Persoonlijke Financiën

Aan het einde van juni schreef ik hoe ik mezelf deze maand eerst ga betalen in plaats van te sparen wat er overblijft. Wat is daar van terecht gekomen?

Ik had als volgt begroot:

persoonlijke financiën juli

Uiteindelijk is dit er van terecht gekomen:

Hypotheek595 
Elektra/gas/water100De waterrekening kwam er bij, 35 euro.
Telefoon/spotify/netflix/internet94Mijn internetabonnement is twee keer afgeschreven. Waarschijnlijk omdat 1 augustus in het weekend valt. Ik verwacht dus in augustus in deze categorie maar 23 te betalen.
Boodschappen130Ha, lekker op bespaard.
Auto322Ritjes naar familie en vrienden verder weg dan fietsafstand naast de woon-werk kilometers erbij. Meer dan waard!
Horeca121Inclusief bioscoop. Fijn dat we weer mogen!
Overige389Weekendje Bremen, wat nieuwe kleding en cadeaus voor jarige vrienden en vriendinnen, medicijnen enzo.
Totaal1751

Minus de 35 euro extra voor het internet kom ik op een totaal van 1716 euro. Dat is 132 euro boven mijn zelf ingestelde budget. Wat vind jij hier van? Heb jij zelf wel eens zo’n planning gemaakt van je persoonlijke financiën? Kan je je daar dan aan houden?

Voor augustus ga ik weer een voorspelling maken

Augustus:

Hypotheek595Zoals elke maand.
Gas/elektra65Dit keer geen water erbij.
Telefoon/spotify/netflix/internet23Geen internet, die is eind juli dus al betaald. Ook geen tv abonnement. Ik heb netflix nog niet uitgekeken 😉
Boodschappen200Blijf ik ruim houden. Goed, gezond eten is belangrijk.
Auto300Vooral woon-werk, hier en daar een uitstapje
Horeca100Duimen op goed terrasjesweer!
Overige1200Ik ben van plan een camera te kopen, en er komt een wasmachine reparatie aan. Voor de rest moet ik even rustig aan doen dus om dat te compenseren.
Totaal2483 

Er gaat niet gespaard worden deze maand als ik daadwerkelijk die camera haal. Als de wasmachine voor minder dan 100 gerepareerd kan worden moet dit wel lukken. Mocht dat niet het geval zijn dan kom ik hier nog eens overheen. Dure maand, en dat terwijl de vakantie pas in september gepland staat…

Wat heb jij afgelopen maand gedaan? En ga je nog wat leuks doen in augustus? Laat het me weten!

Hier in een reactie, op instagram of op facebook!

Tot de volgende keer!

Elske

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *