sinkingfund
Geld,  Money mindset

Een sinkingfund voor een spaardoel. Doe jij het al?

Een half jaar geleden leerde ik over Sinkingfunds en schreef er dit bericht over. Een sinkingfund is een spaarpotje waar je elke week of elke maand in spaart met een specifiek doel.

Bijvoorbeeld een sinkingfund voor de vakantie, de auto of kleding.

Toen ik leerde over sinkingfunds wist ik meteen dat dit iets is wat ik wilde proberen. Omdat ik al jaren bijhoud hoeveel ik elke maand uitgeef en waaraan, kan ik een goede inschatting maken hoeveel er in elk potje moet.

Ik heb zes verschillende potjes naast de ‘gewone’ spaarrekening in mijn internetbankieren aangemaakt. Allen heb ik een naam gegeven. Hieronder het overzicht.

Naam van het fondsBedrag per week of per maandTotaal per jaarWat moet ik er van betalen?
Verzekeringen€125 per maand€1500Zorgverzekering, reisverzekering, inboedel en opstalverzekering, persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering. (Tot nu toe allemaal eenmaal per jaar)
Auto€20 per week€1020Apk, reparatie of nieuwe auto
Vakantie€40 per week€2040Vakanties en weekendjes weg
Huis€70 per maand€840Verbouwing, verf, alles voor de tuin, kapotte inboedel etc.
Kleding€12 per week€612Alle kleding en schoenen
Studeren€60 per maand€720Studie, trainingen, cursussen en het materiaal wat er bij hoort.

Ik ben wel benieuwd, wat verbaast je? Waar geef jij veel meer of juist veel minder aan uit?

Sinkingfund Verzekeringen

Ik heb een zorgverzekering, reisverzekering, inboedel+opstalverzekering, rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Ik betaal de verzekeringen altijd jaarlijks (behalve de autoverzekering) en dat kost me in totaal €1685. Dat bedrag delen door 12 geeft €140 per maand afgerond.

Ik stap binnenkort over met bijna het hele pakket. Dat gaat me €158 per jaar of wel €13 per maand schelen.

Dan ben ik nog €124 per maand kwijt. Met het sinkingfund van €125 per maand moet ik dus uit kunnen komen. Wel verwacht ik dat de zorgverzekering weer iets duurder wordt, dus misschien kom ik net niet helemaal uit. Al met al is dit een prima sinkingfund.

Sinkingfund Auto

Zo’n veegmachine had ‘m toch vies gemaakt!

Tot nu toe kom ik prima uit met dit sinkingfund. Ik ben (tot nu toe, afkloppen!) weinig kwijt aan de auto. Als er eens iets is dan haal ik dat uit het sinkingfund en die blijft lekker groeien totdat de ouwe bak aan vervanging toe is. Hoe langer ik het volhoud met m’n 20 jaar oude bakkie, des te meer zit er straks in het sinkingfund om een beter exemplaar te kopen. Eentje met vijf deuren en een airco zou wel fijn zijn! Er staat nog maar 80.000 op de teller dus ik kan er nog heel lang mee als je ziet dat zo’n auto zeker 250.000 km probleemloos moet kunnen rijden.

Sinkigfund Vakantie

Ik spaar twee keer zoveel voor vakantie al voor de auto. Je kunt wel zien waar mijn prioriteiten liggen haha! Maar serieus, dit is nooit genoeg. Ik geef eigenlijk elk jaar meer uit aan vakantie dan de €2000 die ik nu per jaar opzij leg. Het hangt van de bestemming af en ook hoe vaak er weekendjes weg worden gepland. Reizen is zo’n ding waar ik heel wat voor over heb. Ik rijd liever een oude roestbak en maak een onvergetelijke reis, dan dat ik een vakantie oversla omdat ik mezelf in luxe wens te vervoeren. En dat is helemaal oké. Ik sta er 100% achter.

Doe mij maar een mooie reis!

Sinkingfund Huis

Ha-ha-ha. Huilen in een hoekje. Wist je dat huiseigenaarschap duur is? Ik wil zeker niet klagen maar het is veel duurder dan ik had verwacht om een huis te onderhouden. Verbouwen is duur. Ik kon geen bouwdepot krijgen dus betaal alle verbouwingen zelf. Dat dit duur is wist ik van te voren.

Maar dingen als deuren verven, een loodgieter langs laten komen, een schuttingdeur vervangen, een wasmachine vervangen en noem maar op. Dat is veel! Die €70 per maand die daar in gaat is standaard te weinig. Dat potje is elke maand al leeg voordat het is bijgevuld. Ik hoog het bedrag niet op, omdat ik aan het overboeken blijf tussen de spaarrekening en de betaalrekening. Maar goed, dan weet je het even. Als je een oud huis koopt en alles wil verven en met regelmaat iets moet of wilt vervangen, heb je aan 70 euro per maand zeker niet genoeg.

Nu moet ik wel een ding erbij vermelden. Bijna alles wat ik doe aan het huis helpt om de waarde van het huis te vermeerderen. Dus als ik het huis ga verkopen, dan komen deze kosten er wel weer uit. Daarom vind ik het niet erg om er meer aan uit te geven dan ik in het sinkingfund achteruit zet.

Sinkingfund Kleding

Ik dacht dat ik niet zo’n shopper was en ik koop veel tweedehands. Het leek me daarom wel genoeg om daar een potje van ruim €600 per jaar van te maken. Boy was i wrong. Ik voel me ontzettend beperkt in dit budget. Ik wil de slag maken naar kleding van betere kwaliteit en dingen die echt mijn stijl zijn. Dat is de tweedehands kleding die ik veel koop lang niet altijd. Ook is tweedehands shoppen heel leuk maar ik koop dan wat ik tegen kom en niet wat ik per se zoek. De transitie naar wat ik echt zoek en dan ook nog kwaliteit past niet in dit budget.

Sinkingfund Studeren

Bijenkast en rommeltje en de katten op avontuur.

Tot nu toe is dit een prima budget. Ik doe momenteel een imkercursus. De cursus zelf is niet zo duur. De spullen om te beginnen met imkeren daarentegen wel. Ik koop veel tweedehands en ik heb heel lief ook wat gekregen van iemand die er mee stopt. Daardoor kan ik tot nu toe binnen budget blijven. Als ik nog andere studies wil doen is er ook een budget via m’n werk te krijgen. Moet het wel relevant zijn voor het werk natuurlijk. Dat aanbod is groot. Ook is er nog het STAP budget. Daarom voorzie ik dat dit sinkingfund voldoende is om mijn leergierigheid te voeden.

Wat ga ik veranderen

Een aantal van de sinkingfunds gaan per week van de betaalrekening naar het sinkingfund. Andere elke maand. Allen op verschillende dagen van de maand. Er gaan i n een normale maand ongeveer 15 keer transacties naar de verschillende sinkingfunds. Daarnaast gaat ook nog eens elke week een transactie naar m’n spaarbuffer. 19 keer per maand een afschrift tussen de andere afschriften is een rommeltje. En dan nog alles wat ik steeds terug boek als ik iets wil kopen.

Deze drie dingen ga ik aanpassen

  1. Alles wordt per maand naar het betreffende sinkingfund overgemaakt.
  2. Alles wordt op dezelfde dag overgemaakt (een dag na het salaris).
  3. Het budget voor kleding en huis gaan er uit. Ik blijf nu heen en weer boeken en dat ervaar ik als vervelend. Ik ben tevreden met m’n uitgavepatroon daar dus ik hoef mezelf er niet verder in te beperken.

Zo heb ik weer overzicht in mijn transacties en weet ik meteen wat er nog over is voor de rest van de maand. Een stuk fijner!

Conclusie

Ik wist toen ik er aan begon niet of dit wel bij me zou passen. Ik was tevreden met de hoeveelheid die ik spaarde en de manier waarop ik mijn persoonlijke financiën regelde.

Toch is dit wel heel waardevol gebleken. Ik weet zeker dat ik spaar voor bepaalde zaken. Daar mag ik nu dan ook aan uitgeven zonder schuldgevoel.

Al met al kan ik zeker aanraden om ook een sinkingfund te maken! Maak wel alleen potjes voor dingen waar je slechts af en toe een groter bedrag aan uitgeeft. Anders blijf je heen en weer boeken en da’s onhandig. Bijvoorbeeld de auto of een reis zijn goede dingen om maandelijks voor opzij te leggen. Met een sinkingfund geef je je geld een duidelijke bestemming. Je staat bovendien niet voor een probleem als er een grote uitgave aankomt. Je hebt er voor gespaard en kunt het zonder problemen missen. Dat geeft rust en een zorgeloos gevoel. Heerlijk! Wil je meer tips om de kans van slagen groter te maken? Lees ook deze 8 tips!

En, heb ik je overtuigd om een sinkingfund aan te maken?

Tot de volgende keer!

Elske

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *