Iedereen die werkt of een uitkering krijgt heeft recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld is 8% van het bruto maandsalaris. Bruto is dat iets minder dan een maandsalaris per jaar. Een lekker extraatje.
Vakantiegeld in het nieuws
Er zijn deze week meerdere nieuwsberichten over een hoger vakantiegeld uitgekomen. Zoals deze van nu.nl en deze van de telegraaf. Jan modaal met 2.900 bruto salaris per maand gaat er ongeveer 4 euro op vooruit in vergelijking met vorig jaar. Als je minder dan dat verdient ga je er ook minder op vooruit. Dus als je alleen headlines leest (zoals ik meestal doe met het nieuws) kom je bedrogen uit. Met de inflatie ga je er dus sowieso op achteruit! Ook wordt er beweerd dat steeds meer mensen het vakantiegeld gebruiken om betaalachterstanden te betalen en de vaste lasten te financieren. Bittere noodzaak dus, die extra centjes! Vandaag gaan we aan de slag met het vakantiegeld als je het in mei ontvangt en er geen vaste lasten van hoeft te betalen.
Als je benieuwd bent hoe het met de belasting zit kan ik je deze link van het Nibud zeker aanraden. Daar staat deze tabel met bruto salaris en hoeveel vakantiegeld je dan bruto en netto kan verwachten.

Wat is beter, eens per jaar of elke maand?
Als je in loondienst werkt of een uitkering ontvangt komt het vakantiegeld vaak een keer per jaar in mei. Bij sommige werkgevers mag je kiezen voor elke maand of een keer per jaar. Voor bijbaantjes of als je via een uitzendbureau werkt wordt het meestal elke maand uitgekeerd.
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat mensen die het vakantiegeld eens per jaar ontvangen, het bewuster besteden dan mensen die het elke maand uitgekeerd krijgen. Dat komt omdat het bij maandelijkse uitbetaling als loon wordt beschouwd. Dan wordt het net als het gewone loon opgemaakt. Ben je goed in sparen? Dan kan je het prima elke maand laten uitbetalen als die mogelijkheid er is. Ben je een spender en lukt het altijd maar moeilijk om te sparen? Dan is eens per jaar misschien beter. Dan heb je in mei een lekker extraatje.
Hoe kan jij je vakantiegeld besteden?
Hoe je het beste je vakantiegeld kan besteden hangt van je eigen situatie af (duh). Als je zoal ik bent, heb je een idee en een doel met je geld. Dan is het klip en klaar hoe je je vakantiegeld gaat besteden. Bijvoorbeeld als je spaart voor een auto, vakantie, huis of studie. En als je het niet wilt uitgeven heb je al helemaal uitgedacht waar en hoe je je geld aan het werk wilt zetten. Zo heb ik mijn beleggingsstrategie. Al het geld wat overblijft heeft op die manier een bestemming.
Een voorbeeldje: Je wilt een minimale buffer hebben. Daar heb je onlangs iets uit gebruikt. Een deel van het vakantiegeld gaat daar in. Een deel gaat in je beleggingen en een deel stort je naar je crypto wallet. Dit alles uiteraard geheel volgens je eigen financiële plan. Een klein deel houd je over om iets leuks van te doen.
Hoe besteed ik mijn vakantiegeld?
Sinds kort laat ik mijn vakantiegeld elke maand uitbetalen. Dat is voor mij handig. Ik heb namelijk het sinkingfund voor de vakantie. Zoals je in dit bericht hebt kunnen lezen gaat daar elke maand automatisch 200 euro naar toe. Ik spaar het dus voor het moment dat ik op vakantie ga. Voor de rest heb ik mijn spaarbuffer in 2021 grotendeels opgegeten. De spaarbuffer wil ik eerst weer op het peil waar ik me comfortabel bij voel voordat ik meer ga investeren in beleggingen en crypto’s.
Dat comfortabele getal van de spaarbuffer is niet uit de lucht gegrepen. Daar heb ik een heel bericht over geschreven.
De bestemming.
Voor zowel de belastingteruggaaf, het vakantiegeld en de dertiende maand heb ik dus een plan. Ik nodig je uit om hetzelfde te doen. Maak een financieel plan. Als je geld een bestemming heeft (en dat kan prima je spaarrekening zijn), is de kans groot dat je geld die bestemming gaat halen. Als je je geld geen bestemming geeft, dan weet het niet waar het naar toe moet. Je geeft het dan gemakkelijker uit aan dingen die je niet echt nodig hebt of waar je niet echt blij van wordt.
Nu ben ik vooral benieuwd: Wat ga jij doen met je vakantiegeld? En hoe ziet je financiële plan er uit?
Tot de volgende keer!
Elske