verzekering
Money mindset

Nooit Meer Teveel Betalen Voor Je Verzekering

De verzekering. Wij Nederlanders zijn er gek op! In alle vormen en maten. We verzekeren alles wat maar los en vast zit. Maar wat voor verzekeringen zijn er eigenlijk? En wanneer kan je je beter wel verzekeren en wanneer niet?

Als je risico loopt dat je zelf niet financieel kunt dragen is er vaak wel een verzekering voor.

Als je een verzekering afsluit dan koop je het risico op een onvoorziene omstandigheid af. De verzekeraar neemt het risico over tegen een premie.

Verplichte verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn verplicht. Voorbeelden zijn de zorgverzekering vanaf je 18e verjaardag, de verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen als je een motorvoertuig hebt en de opstalverzekering als je een hypotheek afsluit voor een onderpand.  

Verstandige verzekeringen

Andere verzekeringen zijn over het algemeen verstandig om te hebben. Zo is bijvoorbeeld een inboedelverzekering sterk aan te raden en een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering kunnen ook handig zijn.

Het is natuurlijk geheel naar eigen inzicht welke verzekeringen je afsluit.

Controleer je eigen verzekeringspakket!

Vandaag wil ik je aanzetten om eens een kijkje te nemen naar je eigen verzekeringen. Welke heb je? Welke zijn overbodig? Welke mis je? En welke kunnen goedkoper of tegen betere voorwaarden?

Als jij het voor jou uitzoekt doe ik het voor mij 😉

Verzekeringskaart

Elke verzekeringsmaatschappij heeft voor de verzekeringen die ze aanbieden een verzekeringskaart. Daar staat in een oogopslag de meest belangrijke dekkingen en wat er juist niet is verzekerd.

Dat maakt het gemakkelijk(er) om de verzekeringen te vergelijken. Je kan googelen op de naam van de verzekeringsmaatschappij + verzekeringskaart. Dan krijg je van alle verzekeringen zo’n mooi overzicht.

Om je op weg te helpen geef ik je van de bovengenoemde verzekeringen een kleine samenvatting. Dan weet je wat ze inhouden.

Zorgverzekering

Deze verzekering is bij iedereen wel bekend want deze is verplicht. Je kan een keer per jaar, in december, overstappen en er zijn tal van extra opties. Ook kan je kiezen uit verschillende eigen risico’s. Ik heb er een video over gemaakt als je hier meer over wil weten. Vaak ben je ook in het buitenland verzekerd (tegen het Nederlandse tarief). Als je ook medische dekking in je reisverzekering hebt ben je dus misschien dubbel verzekerd. Controleer dit.

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering auto

Als je een motorvoertuig bezit dan ben je verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Bij de standaard WA verzekering ben je dan alleen verzekerd als je schade maakt aan iemand anders of aan andermans bezit. Als je zo’n goedkoop bakkie rijd loopt schade aan je eigen auto misschien niet zo in de papieren. Maak je schade aan een ander persoon of aan een hele dure auto dan kan het flink in de papieren lopen. De meesten mensen kunnen dat risico financieel gezien niet lopen. Daarom is deze verzekering verplicht.

Je eigen voertuig is bij de WA verzekering niet verzekerd, ook niet bijvoorbeeld door diefstal, stormschade of een sterretje in je raam. Daar zijn wel pakketten voor. De WA beperkt casco of de allrisk verzekering. Wil of kan je het risico van schade aan je eigen auto ook niet lopen is dat een goed idee.

Opstalverzekering

Ook wel de woonhuisverzekering. Deze moet je verplicht afsluiten als je een huis koopt met hypotheek. Je bent dan verzekerd tegen schade aan je huis. Bijvoorbeeld als je huis afbrand of als er een boom op valt. De gevolgen van zulke gebeurtenissen kan je zelf niet financieel dragen (zeer waarschijnlijk) en daarom stelt de hypotheekverstrekker dat verplicht.

Inboedelverzekering

Dit verzekert de spullen in je huis. Bijvoorbeeld bij diefstal of brand. Je denkt er misschien dan je best een nieuwe bank en een nieuw bed kan kopen als dat nodig is. Maar al je spullen bij elkaar, inclusief je kleding, potten en pannen, elektronica et cetera is echt een behoorlijk bedrag. Het is te duur als je alles in een keer zou moeten vervangen. Daarom is een inboedelverzekering vrijwel altijd aan te raden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als je per ongeluk schade aan iemand anders of diens bezittingen maakt dan beschermt de aansprakelijkheidsverzekering je daarbij. Vooral handig als je bijvoorbeeld per ongeluk een ongeluk veroorzaakt waardoor iemand arbeidsongeschikt raakt. Dat loopt namelijk in de papieren. Ook je kinderen, huisdieren of eigen woning kunnen verzekerd worden. Kinderen of huisdieren kunnen schade aanbrengen. Daar kan je vast voorbeelden van verzinnen. Maar wat als jou dakgoot loslaat en op de auto van de buren valt? Dan ben je blij als je die schade aan de auto van buurman niet zelf hoeft te betalen.

Rechtsbijstandsverzekering

Je gaat er niet vanuit het nodig te hebben maar het zal je maar gebeuren dat je voor de rechter moet verschijnen. Dan heb je een advocaat nodig. Meestal is het uurtarief van een advocaat al even duur als een jaar lang premie van de rechtsbijstandsverzekering. Ook als je nog niet een conflict hebt maar wel dreigt te krijgen kan je een jurist van de verzekeringsmaatschappij om advies vragen. Meestal is deze verzekering opgesplitst in drie of meer onderdelen. Verkeer, inkomen en wonen. Soms zijn er meer smaakjes. Misschien heb je ze niet allemaal nodig. Bijvoorbeeld omdat je al verzekerd bent voor rechtsbijstand bij je autoverzekering. Dan heb je de module verkeer waarschijnlijk niet meer nodig.

Smartphone verzekering, is die echt nodig?

Laatst kocht ik een nieuwe telefoon. Bij het uitchecken kon ik er een verzekering bij aanschaffen. Handig! Dat zag er zo uit:

smartphone verzekering
Whaat?!? Daadwerkelijke screenshot van de ‘aanbieding’ bij de checkout!!

Schocking right?! Vooral als je bedenkt dat wanneer je een inboedelverzekering neemt en je sluit een extra module af voor elektronica, je een stuk minder kwijt bent. En dan zijn de telefoons, tablets en laptops van het hele gezin meeverzekerd!

Voorbeeldje: (kan voor jou weer anders zijn)

mobiele elektronica verzekering
En dan zijn je laptop, tablet en smartwatch ook nog verzekerd, en dat voor de helft van het bedrag!

Je begrijpt me wel. Dat verschil is GROOT! Vergelijken is de moeite waard. Zeker met kosten die elke maand terug komen. Je hoeft maar een keer te vergelijken en daarna betaal je elke maand genoeg en niet teveel.

Bedenk je bij je smartphone verzekering of je deze nodig hebt. Heb je genoeg buffer om een nieuwe telefoon te kopen als je ‘m kwijtraakt of hij valt? Dan is een verzekering misschien niet nodig. De kosten van de verzekering kan je elke maand in een apart spaarpotje doen. Dan ben je je eigen verzekeringsmaatschappij.

Opdracht voor deze week

Houd je verzekeringen tegen het licht en oordeel of je nog goed verzekerd bent.

Bepaal eerst welke verzekeringen je nodig hebt. De verkeerde volgorde is kijken wat je hebt en daarna vergelijken. Verzeker alleen wat je nodig hebt. Dat kunnen andere dingen zijn als die hierboven staan beschreven. Er zijn zoveel soorten en maten dat ik ze niet allemaal benoem!

Vergelijken kan bijvoorbeeld op

www.independer.nl

of

www.pricewise.nl

Ik wordt niet betaald om deze linkjes te delen. Ook niet als jij besluit een verzekering via de link af te sluiten.

Laat me daarna weten hoeveel je per maand hebt bespaard (of juist extra kwijt bent).

Doe dit elk jaar. Ik doe het eens per jaar (en meestal minder vaak, laten we eerlijk blijven). Elke keer kan ik weer besparen.

Bonustip

Veel verzekeringsmaatschappijen hebben de gewoonte om pakketkorting te bieden. Als je dan alle verzekeringen onder een dak hebt krijg je korting.

Tot de volgende keer!

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *